Lokale en sociale economie inspireren elkaar over circulaire toekomst 2022-10-14T12:47:04+00:00

Lokale en sociale economie inspireren elkaar over circulaire toekomst

14/10/2022

14/10/2022 Terug naar nieuws

Professionals uit de lokale en sociale economie verzamelden op 11 oktober voor ‘Atelier Halle-Vilvoorde’, een inspirerende netwerkdag in Asse in het teken van circulair werken. Maatwerkbedrijf AMAB toonde hoe dat kan in de praktijk. Een absolute primeur als allereerste samenwerking tussen dertien lokale besturen en hun vier regisseurs voor Werk en Sociale Economie. En dit met de zegen van Vlaams minister Jo Brouns: “De toekomst is lokaal en circulair. Het potentieel om onze arbeidsmarkt te versterken zit op het lokale niveau, bij de lokale besturen en hun partners in de lokale en sociale economie. Samenwerken werkt.”

Vier regisseurs, dertien lokale besturen

Dertien lokale besturen in Halle-Vilvoorde groepeerden zich de voorbije jaren om hun (sociale) tewerkstellingsbeleid te laten begeleiden en ondersteunen door een regisseur. De InterLokale Vereniging (ILV) Dilbeek, Asse en Wemmel, de ILV ISSE Vilvoorde-Machelen-Grimbergen, Welzijnskoepel West-Brabant en Zuidwest Rand streven samen met elk lokaal bestuur naar een gedragen beleidsvisie die de sociale economie versterkt. Ze introduceren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt terug in het arbeidscircuit en slaan de brug naar de reguliere lokale economie. En naar elkaar, zoals blijkt uit grensoverschrijdende acties zoals dit ‘Atelier Halle-Vilvoorde’.

“Circulair is een zaak van iedereen”

Marleen Wynant, regisseur voor ILV Dilbeek, Asse en Wemmel: “Vandaag staat helemaal in het teken van
ontmoeting. We maken allemaal deel uit van een lange reeks van waardevolle schakels, elk onmisbaar voor een sterk geheel. Als we willen samenwerken is het belangrijk om elkaar informeren, te inspireren en vooral ook te motiveren. De lokale en sociale economie in Halle-Vilvoorde is een bruisende biotoop: we kijken vooruit en bereiden ons samen voor op toekomstige uitdagingen.”

“Daarom hebben we het vandaag ook over circulair werken”, vult Rob Langens (ILV Vilvoorde, Machelen en Grimbergen) aan. “Dat is immers een zaak van iedereen. Producten en materialen worden op die manier zo lang en hoogwaardig mogelijk ingezet. Het verlaagt de druk op milieu en klimaat, het biedt grote kansen aan bedrijven en zorgt ervoor dat we minder afhankelijk zijn van grondstoffen. Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2050 een volledig circulaire economie te realiseren. Vlaanderen Circulair vertelde daarom vandaag over hun doel van een breed partnerschap van organisaties om van onze regio een circulaire koploper te maken.”

“Strategische koers naar duurzaamheid”

Dat klinkt mooi in theorie, maar het is vooral de praktische uitrol die tastbare voordelen oplevert. “We zijn verheugd dat we ook de praktische toepassingen konden laten ontdekken bij het sociale maatwerkbedrijf AMAB. De plaatsjes voor dit bezoek waren meteen de deur uit”, zegt Valérie Detobel (Zuidwest Rand) die de regisseursrol opneemt voor Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw. “Met hun 800 medewerkers verspreid over drie locaties in Halle, Asse en Zaventem zet AMAB al langer koers naar circulair ondernemen. Een strategisch kompas toont de weg via technologie en innovatieve technieken. Blikvangers waren alvast de duurzame verpakkingen en de geautomatiseerde wasstraat voor herbruikbare bekers. Die laatste was dit jaar goed voor 1,5 miljoen gewassen en herbruikte bekers en voor een vaste tewerkstelling van 10 personen.”

Phil Drieghe (Welzijnskoepel West-Brabant), regisseur voor Kraainem, Wezembeek-Oppem en Zaventem: “We richtten ons met dit Atelier voor het eerst tot de brede en diverse groep van mensen die actief zijn in de lokale en sociale economie. Het was gezellig snuisteren bij de stands van onze partners Doeners.be en People Made, met bovenal veel aangename gesprekken. De ideale gelegenheid om nieuwe projecten te ontdekken en de basis te leggen voor nieuwe vruchtbare samenwerkingen.”

“Arbeidsmarkt versterken van op lokale niveau”

Vlaams minister voor Werk en Sociale Economie Jo Brouns sprak in de inleiding meteen zijn zegen uit: “De toekomst is lokaal en circulair, daar geloof ik heel sterk in. Het potentieel voor het versterken van onze arbeidsmarkt ligt op het lokale niveau. Via hun regierol voor sociale economie, en straks ook voor werk, zijn onze lokale besturen de belangrijkste partners om die grote mogelijkheden mee vorm te geven. Met de partners uit de sociale en de lokale economie is er de nodige expertise en het juiste netwerk om samen jobkansen te creëren voor kwetsbare mensen. Dit Atelier maakt het mogelijk om verder samen te werken aan concrete oplossingen. We moeten immers samen schrijven aan dit verhaal van mensen en mogelijkheden, van kansen en talenten. Alleen zo wordt het verschil gemaakt en kunnen we tot een sociale en circulaire economie komen. ‘Samenwerken werk’ geldt meer dan ooit!”

Bron: Persinfo.org

AMAB bij Straffe Streken
AMAB bij Straffe Streken
AMAB bij Straffe Streken
AMAB bij Straffe Streken
AMAB bij Straffe Streken